Renegáti- Marissa Meyer

 Ahojte! Vítam vás opäť pri novej recenzii. Tentokrát vám popíšem svoj názor na veľmi ospevovanú knihu Renegáti od Marissy Meyer, ktorá sa preslávila svojou sériou Mesačné kroniky. Takže sa pohodlne usaďte a čítajte...


Pôvodná anotácia: Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos. Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli. Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?

Určite vám neuniklo, že v priebehu apríla vyšla u našich susedov Čechov nová kniha od pomerne slávnej autorky Marissy Meyer. Blogeri, ktorí sú ambasádormi Humbook festivalu túto knihu dostali už pred jej vydaním a mňa na knihu, tak nabudili, že som si ju musela prečítať. Celá tá téma superhrdinov je pre mňa veľmi srdcová záležitosť, a preto som sa chcela pozrieť na trošku iný pohľad a ,,spoznať“ nových hrdinov knižného sveta. No akosi som mala znovu vysoké očakávania a kniha ich nepresiahla.

Veľmi sa mi páčilo, že všetky postavy boli napísané, tak, že ste ich mali aspoň trošku radi, pretože ste v každej postave našli nejaké kladné a záporné vlastnosti. Adrian s Novou boli jedny z najlepších postáv vôbec. Boli veľmi dobre spracovaní a mne tak prirástli k srdcu, že na nich len tak nezabudnem. No aj tak som si nakoniec viac obľúbila Novu. Vlastne po celú knihu sme mohli sledovať jej zmenu názorov. Myslím, že Nova bola úžasne vyobrazený príklad toho, že všetko nemusí byť stále až také zlé ako sa zdá, a že aj z nepriateľov sa stále môžu stať tí najlepší kamaráti. Adriana som si hlavne obľúbila kvôli tej jeho fantastickej superschopnosti. Určite by bolo strašne epické, ak by som si mohla zhmotniť všetko čo nakreslím. No tiež sa mi veľmi páčili jeho vlastnosti (chlapec ma okúzlil, čo vám poviem :D).

U deja to však postupne začalo upadať. Naozaj ma neskutočne štvalo, že autorka dané situácie, akcie, aj obyčajné maličkosti veeeľmi rozťahovala. Tá kniha mohla byť pokojne, tak o 100-150 strán kratšia, ak by sa vyškrtlo zopár slov a zbytočných momentov. No zase sa mi kniha čítala veľmi ľahko a niekedy to išlo naozaj samo. Štýl písania mi viac než sadol. Občas som sa tiež veľmi dusila smiechom, pretože niektoré časti boli skutočne zábavné.  Škoda, že v knihe bolo neskutočne veľa nudných pasáží, ktoré sa veľmi tiahli. Ja som čakala po nudnej pasáži príde nejaká poriadna akcia kde budem zo zatajeným dychom čakať čo sa stane, no tohto pocitu som sa dočkala bohužiaľ len raz. Táto kniha mala veľký potenciál, pretože som ešte nevidela, že by niekto spracoval príbeh superhrdinov a dal ich do vymysleného sveta spolu s tým naším, no bola naozaj zbytočne dlhá.

Bolo určite úchvatné si prečítať takýto príbeh. Škoda tej dĺžky. No za postavy a toho, že autorkin štýl písania bol úžasný jej dávam 4*/5*. Určite mám v pláne túto duológiu dokončiť a dúfam, že druhá kniha bude oveľa záživnejšia.

Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Albatros Media. Knihu si môžete zakúpiť TU.

Žiadne komentáre