Gerat z Rivie prvýkrát pod rukami milovníčky fantasy║Zaklínač: Posledné želenie- Andrzej Sapkowski


Práve teraz nadišiel ten moment, keď som dohnala jeden zo svojich najväčších restov. Rukami (a očami) mi prešiel prvý diel z ospevovanej série Zaklínač. Čo myslíte, páčil sa mi alebo to bol len ďalší prepadák za posledné mesiace?


Pôvodná anotácia: Prvá poviedková kniha Posledné želanie je skvelým úvodom do ságy o zaklínačovi Geraltovi z Rivie. Bielovlasý zaklínač, majster meča a umenia zabíjať, má v živote len jeden cieľ a obživu – zbavovať svet príšer. Odveké zaklínačské umenie chráni ľudstvo pred tými najodpornejšími stvoreniami. Na svojej dlhej púti však Geralt zistí, že zlo sa často ukrýva práve v ľuďoch, intrigách a nenávisti. Zaklínač si preto vždy vyberá cestu rozumu a snaží sa v sebe zadusiť akékoľvek city. Nie vždy sa mu to však darí.

Úprimne, ja som uznala, že táto sága je fakt populárna, keď aj chlapci v mojej triede vedeli kto je Andrzej Sapkowski :D. A vedeli nielen o hrách, ale aj o knihách! Okrem toho to bol veľký minuloročný netflixovský hit a áno, tušíte správne, ja som Witchera nemohla vynechať. Knihy boli na mojom TBR liste fakt dosť dlho, ale po dopozeraní seriálu som vedela, že sa do nich pustím ešte tento rok. Prvé pôvodné diely však v slovenčine neboli až tak dobre dostupné a ja som si nechcela kupovať hneď celý box, lebo stále tam bolo to „čo keď sa ti to nebude tak veľmi páčiť, Sarah“. Vydavateľstvo Lindeni však na seba nenechalo dlho čakať a tento rok nám ponúkli Zaklínača v novom šate (s mapou!!!), takže pre mňa to bol jasný signál „áno Sarah, choď do toho!“.

Prvý predsudok, ktorý som voči knihe mala, bol, keď som sa dozvedela, že kniha je poviedková. Nemusím poviedkové knihy, takže som sa toho dosť bála. Vo výsledku to však nehralo žiadnu rolu. Knihou som doslova preletela. Krátke kapitoly boli najväčšie plus, takže možno aj preto sa mi kniha čítala tak dobre.
Zo začiatku som si dokonca užívala dlhšie opisy prostredia (tí, ktorí ma sledujú dlhšie vedia, že ich neznášam). Po čase mi to však prišlo ako dosť veľký problém, lebo kniha sa mi kvôli nim zdala zbytočne dlhá a veľakrát som sa pristihla pri tom, ako som myšlienkami úplne niekde inde. Tým pádom som určité úseky musela čítať viackrát a niekedy ma to celkom znervózňovalo.

Ďalší predsudok som mala voči samotnému prekladu knihy, pretože práve na slovenský preklad som počula veľa zlého. Preto som zvažovala, či si knihu kúpiť v angličtine, češtine alebo v slovenčine. Český preklad som zabalila po tom, ako som po 28 stránkach zaspala. Nakoniec sa ku mne teda dostal slovenský preklad. A nemôžem byť šťastnejšia, lebo toto bol fakt neskutočný zážitok! Nikdy som si takto neobľúbila slovenčinu ako práve tu. To ako sa prekladateľ hral so slovami, to bolo niečo naozaj magické. Mám pocit, že slovenčina dala tejto knihe úplne iný rozmer.

Náš hlavný rozprávač, Geralt z Rivie, je fakt jeden z najlepšie vypracovaných postáv, s ktorými som mala tú česť. Je to presne ten charakter, ktorého si obľúbite od prvého slova, ktoré povie. Možno to bolo aj kvôli tomu, že ho už poznám zo seriálu a hry, ale tu som si ho fakt obľúbila ešte viac. Je to proste týpek, s ktorým by ste sa chceli porozprávať cez dlhý letný večer a zažiť s ním také dobrodružstvo, že by sa vám hlava krútila ešte 3 dni potom.

Trochu ma mrzelo, že som v ¾ knihy vedela čo bude nasledovať kvôli seriálu. Na druhú stranu bol seriál super dodatok ku knihe. Napríklad taká bitka v Blavikene...od prvého slova mi v hlave šiel doslova film a každé ďalšie slovo ho poháňalo vpred. Po každej poviedke som si preto dokonca pustila danú scénu zo seriálu (reálne som bojovú scénu z Blavikenu videla asi 10x za posledné 3 dni :D) a bolo to krásne obohatenie k samotnej knihe.

Nejde mi nespomenúť ani samotné grafické spracovanie knihy. Lebo toto je fakt úžasné mať v knižnici! Ja som si tieto nové vydania obzerala aj v kníhkupectve, ale keď sa dostali ku mne domov a ja som ich držala v ruke, prišli mi tak tisíckrát krajšie. Úprimne som sa bála, že sa im niečo stane,  hlavne keď som ich stále vybaľovala a naspäť dávala do prebalov. Nové vydanie okrem toho ponúka aj mapu celého Nilfgardského cisárstva. Neraz som sa v nej šprtala, lebo tá mapa je fakt dychberúca.

*článok pokračuje pod fotkou

V závere by som len chcela povedať, že túto sériu odporúčam fakt všetkým. Je to fantasy kde nájdete parádne bojové scény, veľa úsmevných momentov, z ktorých som sa smiala nahlas a nechýba tomu ani malá dávka romantiky (ževraj v ďalších knihách má byť väčšia, tak uvidíme). Knihe dávam 4/5a veľmi sa teším na ďalšie časti.

Za knihu na recenziu by som sa chcela veľmi pekne poďakovať vydavateľstvu Albatros Media. Knihu si môžete kúpiť TU.




Čítali ste Zaklínača? Ako sa vám páčil?  


Žiadne komentáre