Replika- Lauren Oliver

 

Ahojte! Ak sledujete knižný svet, možno ste počuli, že do češtiny sa preložila jedna z najospevovanejších kníh v young-adult žánri. Replika od Lauren Oliver. No je to naozaj pravda? Je až tak skvelá ako všetci tvrdia? Pohodlne sa usaďte a čítajte...

Pôvodná anotácia: Lyra: Z dálky vypadá institut na soukromém ostrově poblíž Floridy poklidně a skoro krásně. Při bližším pohledu byste však narazili na zavřené dveře a značky upozorňující na biologické nebezpečí. Ve skutečnosti se tam nachází utajované vědecké středisko, v němž žijí tisíce replik, které zde tráví pod vědeckým dohledem celý život. Institut je však nečekaně napaden a dvěma zkoumaným objektům, dívce Lyře - neboli číslu 24 - a chlapci číslo 72, se podaří uniknout. Společně se vydávají do neznámého prostředí venku, kde potkají Gemmu, jež se sama vydala na nebezpečnou cestu. Když se Lyra snaží pochopit, k čemu vlastně Institut sloužil, odkrývá tajemství, která změní život oběma dívkám. Gemma: Gemma doposud strávila velkou část svého života po nemocnicích. Dřív bývala malou, věčně nemocnou holčičkou. Teď je z ní osamělá dívka, jejíž život ohraničuje domov, škola a její nejlepší kamarádka April. Poté, co ji téměř unese cizí člověk, začne Gemma zkoumat minulost své rodiny. Zjistí, že její otec byl zapojen do výzkumu v záhadném institutu. Aby nalezla odpovědi na své otázky, vydá se na Floridu, kde narazí na dvě repliky, čísla 24 a 72. Když se snaží pochopit, co se dělo v institutu, dozví se o sobě i o své rodině děsivé tajemství, které může zničit vše, co je jí drahé.

Charakter týchto postáv v recenzii nebudem dávať, pretože by som prezradila celkom dosť. No určite môžem povedať, že obe dievčatá boli úžasne spracované. Autorka vedela využívať kladné aj záporné stránky postáv a mne sa to veľmi páčilo. Taktiež sa mi páčilo, že obe postavy boli veľmi rozdielne, no zároveň si boli veľmi podobné. Vedľajšie postavy sa mi taktiež páčili. Jake som si veľmi zamilovala, Peteho tiež a 72 som nemohla prísť na chuť no potom som mu podľahla.

Dej bol však veľmi zle spracovaný. Príbeh mohla autorka využiť viac. Celé sa mi to zdalo nudné. Kniha, ktorá má pomaly 500 strán by mala byť viac rozvinutejšia. Ja som sa to rozhodla čítať po kapitolách a začala som pri Lyre, čož bola asi tiež jedna z chýb pri tejto knihe. Totižto príbeh Gemmy má o jednu kapitolu viac. Ak to však začnete čítať ako dve odlišné časti, tá druhá sa vám stále bude zdať ešte nudnejšia ako sama o sebe kniha je. V príbehu ste taktiež v niektorých častiach mohli byť celkom zmätený. Kniha má z každého žánru kúsok. Kúsok z je tam detektívky a trlleru, no objavujú sa tam aj romantické časti. Teda nie romantika ako taká, ale je tam.

Veľmi ma sklamalo aký krásny príbeh mala pred očami autorka, no nevyužila ho. Postavy boli fajn, ale dej veľmi nudný. Prostredie bolo taktiež super. Knihu som čítala v češtine a vôbec mi to nevadilo. Práveže som si vychutnávala aspoň to. Ak ste videli seriál Stranger Thing, kniha by sa vám mohla páčiť, no ako hovorím...bola veľmi zle spracovaná. Preto knihe dávam 3*/5*.

Ďakujem vydavateľstvu AlbatrosMedia za recenzný výtlačok. Knihu si môžete zakúpiť TU

Žiadne komentáre