Město svěců a zlodejů- Natalie C. Anderson



Ahojte!  Dnes vás vítam opäť pri novej recenzii. Tenotrát vám predstavím knihu Město světců a zlodejů, ktorá v roku 2017 získala titul ,,Najlepšia Young adult detektívka“. Takže sa pohodlne usaďte a čítajte...

Pôvodná anotácia: V temných uličkách města Sangui se pohybuje stín. Tím stínem je dívka, která trpělivě čeká, až nastane ten správný čas. Čas na pomstu a odhalení vraha její matky… Tina patří k nejschopnějším zlodějům pouličního gangu Goondů. Na ulici žije čtyři roky – přesně od té doby, co slyšela výstřel, který zabil její mámu. Tehdy jí bylo dvanáct let. Když se jí naskytne možnost vloupat se do domu prominentního obchodníka, v jehož vile k vraždě došlo, neváhá ani na chvíli. Má v plánu pomstít se a Ronalda Greyhilla naprosto zničit. Místo toho ale začne o své pravdě pochybovat. V domě totiž dojde k nečekanému setkání, které ji zavede na zcela novou stopu. Zpět do nebezpečného Konga, odkud před lety s matkou uprchly, aby si zachránily holý život…

Túto knihu som ani nemala v pláne čítať a prvýkrát som knihu videla v novinkách na mesiac marec. Po prečítaní anotácie ma to neskutočne chytilo a keď som videla, že kniha získala titul ,,Najlepšia young adult detektívka v roku 2017“, tak som nemala čo stratiť. Síce ma dosť odradzovala tá dĺžka knihy, povedala som si, že toto bude niečo nové. Predsa, len ako som už spomínala, je to detektívka a tento žáner sa v YA literatúre veľmi nevyskytuje. Tiež ma veľmi zaujala obálka, ktorá je naozaj krásne spracovaná.

Skoro všetky postavy, ktoré sa v knihe vyskytujú som si veľmi obľúbila. Myslím, že tu veľkú rolu zohrávalo aj to, že viac-menej všetky postavy boli teenageri. Tina, ktorá je v tejto postave hlavná hrdinka, mi veľmi sadla. Naozaj, už dlho som nečítala knihu pri ktorej by mi hlavná hrdinka tak prirástla k srdiečku. Príde mi, že vo všetkých knihách sa tak nejak očakáva od hlavných hrdinov, aby boli dokonalý, no Tina taká nie je. Sama bojuje denno-denne o prežitie v Afrike, bez rodičov a s jednou sestrou. Má šestnásť rokov a už patrí ku gangu. Ono, všetci si po pojmom Afrika predstavia divočinu, zvieratá, možno safari, no táto kniha tiež nie uje o divočine. Teda nie o takej, ktorú som pred chvíľou spomínala. Michael a BoyBoy boli strašne veľký pohoďáci a obľúbi si ich snáď každý kto knihu bude čítať. Ostatné postavy mi prišli, že sú buď kladní a záporní naraz alebo sú len záporní. No je len na vás koho si obľúbite a komu poviete ,,zbohom“.

Štýl písania autorky mi viac než sadol. Kniha sa veľmi ľahko a rýchlo číta. Bude vás baviť od začiatku do konca. Myslím, že na začiatku nie je veľa otáľania a hneď vás autorka do deja uvedie a skrátka to prežívate spolu s Tinou. Pri knihe som sa tiež po dlhej dobe parádne zasmiala a bola som naozaj rada, že to čítam. Kto ma sleduje už dlhšie, tak vie, že neznášam dlhé popisy miest alebo postáv. Tu to bolo aj pri jednom, aj pri druhom. Veľmi ma to rozčuľovalo, pretože niektoré zdĺhavé popisy deja tam boli úplne zbytočne. Napríklad aj čo sa týka poslednej kapitoly-vôbec by mi nevadilo ak by tam nebola, pretože som ju k dokončeniu knihy nepotrebovala. Ak by autorka povyškrtovala nejaké slová alebo vety, tak by kniha bola aj o sto strán kratšia.

Na knihe sa mi páčilo najmä to, že autorka dej uvádza v o vyššie spomínanej Afrike, čož je u kníh veľmi nezvyčajné. Veľmi ma fascinovalo to ako autorka spojila skutočné udalosti a vlastnú fantáziu. V knihe máte vyhradených pár stránok o tom aká je situácia v Afrike, konkrétne v Konžskej demokratickej republike. Každý deň je porušované množstvo práv, hlavne u žien. Samozrejme, že sa zaoberá oveľa viac problémami, no to sa dozviete v knihe.

Mne sa kniha veľmi páčila. Až na tie nudné pasáže to bola veľká pecka. Myslím, že táto kniha bude vo mne ešte nejaký ten dník a budem nad ňou premýšľať. Ten koniec knihy bol neskutočný. Jednoznačne zažijete neopakovateľný čitateľský zážitok a už teraz hovorím, že sa vám to bude páčiť. Knihu som hodnotila veľmi kladne a dávam jej 4,5*/5*.

Za recenzný výtlačok chcem veľmi pekne poďakovať vydavateľstvu Albatros Media. Knihu si môžete zakúpiť TU.

Žiadne komentáre