V mori sú samé príšery║Eliza a more príšer- Francesca Zappia


O Elize som veľa počula už zo zahraničia. Keď som sa neskôr dozvedela, že ju budeme mať aj v slovenčine, tak si pravdepodobne neviete prestaviť moju radosť. Lebo bola fakt obrovská. V zahraničí má väčšinou len kladné hodnotenia, takže moje očakávania boli vysoké. Po jej vydaní som musela ešte týždeň čakať na jej prečítanie, keďže som nebola doma. Celkom som sa bála toho aké veľké očakávania mám. Za ten čas stihla kniha už aj na Slovensku zozbierať veľa 5-hviezdičkových hodnotení. A presne takéto knihy sa mne veľakrát nepáčia, pretože sú zbytočne prehajpované. No Eliza bola iná.


Príbeh rozpráva o Elize Mirkovej, ktorá je v poslednom ročníku na strednej. V reálnom svete nemá veľa kamarátov. Ona sama je veľká introvertka. No na internete pod prezývkou LadyConstellation má miliónov fanúšikov po celom svete a jej komiks si získal srdce nejedného čitateľa. Nikto netuší, že tá nezaujímavá Eliza je populárna LadyConstellation. Všetko sa zmení s príchodom chlapca menom Wallace, ktorý je tiež obrovský fanúšik komiksu. Eliza sa musí rozhodnúť, či si okolo seba postaví múr alebo výjde zo svojho offline sveta a pokúsi sa mu dať šancu. Keď sa však prezradí Elizina identita a celý svet zistí kto je LadyConstellation, jej svet sa začne rúcať. 

Okej tu už sa musím fakt stopnúť, aby som vám neprezradila celý dej. Vidíte ako super bola tá kniha? Už len podľa anotácie viete, že to bude bomba. Kniha je písaná neskutočne ľahko. Stránky mi doslova mizli pod rukami. Každou stránkou som chcela viac a viac. Okrem toho je kniha spestrená po grafickej stránke. Ponúka vám totižto Elizin komiks a jej kresby. Nie je ich zasa až tak veľa, takže nijako "neobmedzujú" dej, ale sú skôr nádherným doplnkom. Ďalej je kniha miestami obzvláštnená chatom medzi Elizou a jej online kamarátmi a emailami. Tých 375 strán vám preletí medzi prstami. Určite po nej ešte niekedy siahnem (a to sa mi pri knihách veľmi nestáva, že ich čítam viackrát!). A tie myšlienky boli famózne. Dlho nedostanem z hlavy vety "V mori sú samé príšery." a "Našla si ma v súhvezdí.". Taktiež musím spomenúť to, že som sa viackrát prichytila pritom, že sa na stránku usmievam alebo uškŕňam, pretože sa to bez toho nedalo :)

*obrázok je z webu Albatrosmedia.sk
Do Elizy som sa vedela veľmi rýchlo vcítiť a dokážem povedať, že som s ňou prežívala úplne všetko. Neznášala školu, väčšinu času bola v online svete a kreslila si svoju fantáziu na papier, pretože realita bola pre ňu príliš desivá...jednoducho som sa v nej veľakrát videla, pretože aj ja som sa veľakrát schovávala v knihách a v online svete. Wallacea som totálne zbožňovala. Teda aj jeho kamarátov. Taktiež mega cute boli Eliziní bratia. Ale späť k Wallaceovi. Na konci som mala chuť ho zabiť. Veď sa choval ako totálný sebec a rozmaznané decko! To ma fakt naštvalo :D

Nesmiem si dovoliť nespomenúť preklad, ktorý bol totálne úžasný. Zuzka Štelbaská to zvládla na viac ako jednotku s hviezdičkou. Myslím, že aj vďaka nej ma to tak veľmi bavilo.Táto kniha je jedna z najlepších contemporary kníh v young adult aké som kedy čítala. Bavila ma od začiatku do konca. Nenechajte si ju újsť. Ak mám knihu popísať jednou vetou, tak asi len "Eliza mi naozaj učarovala!". Myslím, že ani iné hodnotenie ako 5* odo mňa ani nečakajte. Veľké odporúčanie!

Za recenzný výtlačok chcem veľmi pekne poďakovať vydavateľstvu Albatros Media. Knihu si môžete kúpiť TU.

2 komentáre

  1. Super, že sa ti Eliza páčila.:) Je to jedna z mojich naj contemporary vôbec a súhlasím, že sa s ňou dá v mnohom stotožniť.:)

    OdpovedaťOdstrániť