Emociálna horská dráha o smútku, nových začiatkoch a nádeji pre lepšie zajtrajšky || Farby smútku- Jeff Zentner


Myslím, že nie je tajomstvom, že som asi najväčšou fanúšičkou depkárskych kníh. Stále sa v nich dokážem nájsť a vedia ma aspoň o trošičku posunúť vpred. Tentoraz sa mi do ruky dostali Farby smútku. Na knihu som začala nedočkavo vyčkávať po recenzii na Goodreads od Erika Fazekaša (hopom-šupom na jeho recenziu na GR a Instagram). A po prečítaní vám knihu musím naozaj zo srdca odporučiť.


Pôvodná anotácia: Carver je obyčajný tínedžer, má kamošov, robotu, v škole sa mu celkom darí a na hodinách tvorivého písania dokonca exceluje. A potom pošle jednu esemesku. „Chalani, kde ste? Ozvite sa.“ A celý jeho doterajší život sa zrúti. Jeho najlepší kamoši Mars, Eli a Blake skončia pod kolesami kamióna. Smútiace rodiny, kamaráti aj spolužiaci sa snažia vyrovnať s náhlou stratou, ale ide to ťažko, keď majú vinníka priamo pod nosom. Carverov život nie je príbeh o vine a treste. Ale o žiali a o bolesti, o rozlúčkach a o odchodoch, no najmä o nových začiatkoch. O nádeji na lepšie zajtrajšky, ktoré sú doslova na dosah, ale zároveň sa nám zdajú nedosiahnuteľné.


Akože takto, knihu som začala čítať s pomerne veľkými očakávaniami. Nevedela som síce, čo by som mala očakávať, ale Erik ma fakt naladil na to, že to bude dobré! Dúfala som, že to bude podobné Nine LaCour (MILUJEM!), čo v konečnom dôsledku aj bolo. Je to neskutočná "depkarina". Ja som to však nemohla čítať v lepší čas a naozaj mi táto kniha pomohla vo veľa veciach v mojom osobnom živote.


Carver. Ach, Carver. Jeden z najlepších knižných hrdinov. Dosť ma mrzí, že s ním nezažijem viac dobrodružstiev. Od prvej stránky som sa do neho vžila a do dnešného dňa ma nepustil. Možno som mu nerozumela ako veľmi ho to všetko bolelo, pretože som nezažila stratu najbližších kamarátov, ale vo všetkom ostatnom som vedela ako sa cíti. Pretože sa cítil rovnako ako ja- pod psa. Cítil sa tak, že sa nevie pohnúť z miesta, pretože sa bojí čo bude zajtra. Koniec koncov, bola to kniha o nádeji a nových začiatkoch a úprimne, mne tiež dodala nádej, že nie som jediná, kto myslí nezdravo veľa alebo že potláčanie vlastných pocitov je možno trochu horšie ako zlé, lebo vonku sú stále ľudia, ktorí budú počúvať.

Carver bol presne tá postava, do ktorej sa zamilujete pomaličky a ani o tom neviete. A potom tomu prepadnete úplne. Ako zaspávanie. Okrem toho som milovala jeho myšlienkové pochody a zmysel pre humor. Bola to naozaj jazda!


*recenzia pokračuje pod obrázkom

Autorov štýl písania bol pre mňa netradičný, občas ma trošku brzdil, no vychutnala som si každú jednu vetu. Jeff Zentner to so slovami naozaj vie. Dokázal sa mi dostať so svojim príbehom pod kožu za cca päť strán. Potom som doslova vyskočila z postele a išla hľadať lepivé papieriky, aby som nezmeškala nov´obľúbené pasáže, citáty a myšlienky. Nie je u mňa zvykom, žeby som takto vo veľkom lepíkovala alebo dokonca písala do kníh (áno, viem, za toto pôjdem do knižného pekla :D), ale vtedy som tak nejak vedela, že by som to neskôr ľutovala. Knihe taktiež nechýbala úžasná romantická línia (ale nie v tom klasickom YA štýle, pretože toto naozaj nie je romantická kniha).


Namyslím si, že by ste od knihy mali očakávať nejaké brutálne zvraty a epické gradovanie. Je to kniha o smútku. O nových začiatkoch. O tom, že zajtrajšky budú lepšie. O nádeji, že vy sa budete mať lepšie, nehľadiac na to, že ste stratili všetko čo máte a na čom vám záležalo. Materiálne veci nikdy nenahradia tú obrovskú dieru po milovaných, ktorých sme stratili. Čakajte kolotoč emócii, z ktorého nebudete chcieť výjsť. Prosím, prečítajte si túto knihu. Možno to nebude kniha, ktorá vám radikálne zmení život a sadnete si z nej na zadok. Alebo možno áno. Ale určite si myslím, že by sa k nej malo dostať čo najviac ľudí, lebo verím, že v každom by niečo zanechala.


Na to, že záver bol celkom predvídateľný, odporúčam knihu všetkým mladým. Alebo pokojne aj starším. Alebo tým čo majú chuť na poriadnu emocionálnu horskú dráhu. Nemyslím si, že túto knihu oľutujete. Dokonca by som sa stavila, že Carverov príbeh by chytil za srdce každého jedného čitateľa. Knihe dávam 4,5/5 a vrelo ju odporúčam. 


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatros Media a CooBoo Slovensko. Knihu si môžete kúpiť TU!



2 komentáre

  1. Čím ďalej tým viac rozmýšľam, že toto bude jedna z kníh, ktoré by som si isto mala prečítať. Takéto horské dráhy skutočne milujem.
    Čítala si Jedno srdce, jedno telo, jeden svet? Ak máš rada depkariny s krásnymi myšlienkami a posolstvom, istotne odporúčam. <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte nie, ake mám ju na zozname! A áno, isto skús aj Farby smútku <3

      Odstrániť