Illuminae- Amie Kaufam a Jay Krystoff

Tu sa začína hra. Naháňačka. A predstavte si, že na to máte celý vesmír. No vy môžete utiecť len na jedno bezpečné miesto. Takže vy sa teraz pohodlne usaďte a čítajte...

Anotácia: Píše sa rok 2575 a dve súperiace korporácie bojujú o moc a s ňou aj o jednu planétu, kde nachádzajú nerastné bohatstvo vo vesmíre. Škoda, že o tomto spore však nevedia obyvatelia zejto planéty. No, nič. Tu sa dostávame k hlavným hrdinom- Kady a Ezrovi. Dvoch ľuďoch, ktorí, no vlastne sa v ráno útoku rozišli. Kady s Ezrom sa spolu s ďalšími tisíckami ľuďmi dostávajú do bezpečia na flotily troch vesmírnych lodí. No a čo sa ešte môže pokaziť?  Veď tí ľudia, tá korporácia už zaútočila na tú planétu. No vlastne všetko sa môže pokaziť. Nielenže tie tri flotily naháňa tá korporácia, ktorá na nich zaútočila, ale ešte k tomu všetkému sa začne na flotilách lodí šíriť smrteľný vírus, ktorý sa šíri vzduchom. No a tu sa  vlastne kladie otázka: ,,Podarí sa flotilám doletieť až k priateľskej korporácii a vyprávať o tom čo sa stalo v onen osudný deň? 

Ak sa ideme na knihu pozerať z vizuálnej stránky, tak nachádzame majstrovské dielo. Je prepracovaná do posledného detailu. Táto kniha u mňa zabodovala hlavne obsahovou stránkou, ale taktiež vizuálnou. Prvý príbeh z akt Illuminae je rozprávaný cey kombináciu dokumentov, spisov, rozkazov, zvukových nahrávok, chatov a sledovacích kamier. Veľmi ma pri knihe bavilo skládať si jednotlivé kocky jednu k druhej, ako puzzle. Veľa ľudí túto knihu obieha na kilometre, ale ja nechápem prečo. Mizla mi pod rukami, a to doslovne. Tým ako je graficky spracovaná ju máte prečítanú za pár hodin.

Po dlhom popise knihy sa dostávame, aj k  hlavným postavám a mojim pocitom. Hlavnými postavami sú už spomínaní Kady a Ezra. Kady je hackerka a aj cez všetky slová, ktoré povedala svojmu bývalému priteľovi Ezrovi, sa s ním snaží spojiť. Poslednú dobu sa mi dosť často stáva, že sa nájdem v hlavných hrdinoch a som za to nesmierne vďačná. Toto nebolo výminkou. V Kady som videla samú seba. Aj cez to, že bola dosť tvrdohlavá (ako ja), snažila som sa ju celú knihu pochopiť a rešpektovať jej rozhodnutia (no niekedy to bolo dosť ťažké). Ezra je dobrovoľný pilota je to taký pohodový chlapík, ktorý však Kady neprestal ani na sekundu milovať.

Autorom priam závidím schopnosť dostať do človeka dosť veľký kus strachu. Veta ktorej za toto vďačíme je tá, ktorú povedal SPIRO: ,,No nie som milosrdný?". Stále sa mi nad tým pozastavoval mozog, lebo tie Spirove rozhodnutia (prečítajte si knihu a zistíte kto je SPIRO :)). Taktiež autorom závidím to ako dokázali pritiahnuť jedným príbehom takú pozornosť. Keďže je to sci-fi, nečakajte srdcervúci príbeh o krutom rozlúčení dvoch mladých ľudí. Skôr srdcervúci príbeh o prežití ľudí zo zničenej planéty.

Knižke za tie zmiešané pocity, za ten kus strachu, za hlavné postavy a za parádne grafické spracovanie dávam 5*/5*, čož je 100%. Knihu preto viac než odporúčam. No nezabúdajte, že príbeh nekončí a pokračuje v ďalších dvoch prepracovaných knihách z dielne Kaufmanovej a Kristoffa a to v podobe Geminy (ktorej recenziu čakajte ochvíľu) a Obsidio (na ktorú sa myslím, že ešte čaká, aj v Amerike)


2 komentáre