Neobyčajné dobrodružstvá- Daniel Wallace


Ahojte! Dnes vám prinášam po dlhšom čase recenziu na knihu Neobyčajné dobrodružstvá od Daniela Wallacea, ktorý je taktiž autorom známeho bestselleru Veľká ryba. Takže sa pohodlne usaďte a čítajte...

Pôvodná anotácia: Edsel Bronfman má tridsaťštyri a žije asi najmonotónnejší život na svete. Pracuje ako referent a voľný čas si vypĺňa návštevami svojej starej a čoraz dementnejšej matky. Kedysi to bývala oduševnená bohémka, ktorá verila na voľnú lásku a syn bol výsledkom jednej z jej ľúbostných avantúr. Edsel je jej pravý opak. Má zmysel pre poriadok, je zodpovedný, veľmi ostýchavý a nikdy naozaj nechodil so žiadnym dievčaťom. Navyše je presvedčený o tom, že život sa deje mimo neho a zážitky nie sú nič preňho. Jedného dňa mu však zatelefonuje operátorka z agentúry Neobyčajné dobrodružstvá a oznámi mu, že vyhral víkendový pobyt na pobreží Floridy. Má to len jednu podmienku: ponuka je určená pre pár. Bronfman má necelé tri mesiace, aby si našiel spoločníčku...

Keď sa mi dostala do rúk táto kniha, veľmi som sa na ňu tešila. Nemala som na ňu veľké očakávania, pretože som od autora nikdy nič nečítala. Obálka je tiež veľmi nádherná a veľmi jednoduchá. Bola som rada, že po čase sa konečne dostanem k niečomu oddychovému a romantickému. Teda to som si myslela. Bohužiaľ kniha sa nevyšplhala ani k (môjmu) priemeru, takže to ma dosť sklamalo.

Edsel Bronfman je postava, ktorá sa naozaj nevidí v každej knihe. Väčšinou sú chlapci tí, ktorí v knihách dominujú a sú takým naším takým krásnym obrázkom v hlave. Tento muž je síce hlavná postava, no ja som sa s nim po celú knihu nevedela nejako stotožniť. Bola to postava s ktorou som sa ja v knihách ešte nestretla. Edsel nechcel nikomu ublížiť, no vyznel tak, že do života nebol veľmi pripravený ani vo svojích tridsiatich štyroch rokoch.

Na knihu som sa tešila aj z preto, lebo anotácia vo mne vzbudila zvedavosť. Nikdy som nečítala knihu, kde by si niekto hľadal priateľku, pretože vyhral luxusný pobyt na Floride. Z tohto nápadu však autor nevyťažil absolútne nič. Knihu by som vedela tak o polovicu skrátiť. Miestami som sa dosť nudila a dočítať to bol boj. Hlavná zápletka z anotácie (hľadanie priateľky) tam je naozaj spomenuté len okrajovo. Možno je to preto, lebo Edsel je dosť uzavretá postava. Celú knihu som čakala na vyvrcholenie deja, no to sa akosi nedostavilo. Hlavne som celú knihu čakala na spomínaný zájazd na Floridu, ktorý bol spomínaný v anotácii. Bohužiaľ ten tam je spomenutý na ani nie 10 stranách.

Kniha ma naozaj veľmi sklamala. No na druhej strane sa v niektorých pasážach (kde to viac žilo) čítalo pomerne rýchlo, tak čo ja viem...ja osobne ju veľmi neodporúčam. Za obálku, Sheilu a v niektorých pasážach akciu dávam knihe chabé 2*/5*.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu AlbatrosMedia. Knihu si môžete kúpiť TU.

2 komentáre