Sny nie sú vždy len ilúzia║Snílek Neznámý- Laini Taylor


Ahojte! Počuli ste už o knihe Strange the Dreamer? A čo tak Snílek Neznámy? Veľký fenomén v zahraničí, u nás sa knihe takejto „slávy“ nedostalo. Aký mám na tento magický príbeh názor ja? Pohodlne sa usaďte a čítajte...


Pôvodná anotácia: Sen si vybírá snílka, nikdy naopak. Sirotek a knihovník Lazlo se celý život bál, že si ho vybere nějaký obyčejný sen. Už odmala je navíc posedlý mytickým ztraceným městem Pláč. Ale na to, aby ho vyrazil hledat přes půl světa, je příliš zbabělý. A tak o městě hledá každou zmínku v knihách, dokud se mu nenaskytne příležitost vyrazit se skupinou legendárních válečníků. S nimi si může konečně splnit svůj sen… nebo o něj navždy přijít.

O tejto knihe bolo v zahraničí počuť z každej strany len chválu. Ja sama som knihe dávala veľké nádeje. Počula som o úžasnom magickom svete, parádnych akciách a super postavách. Čakala som na čitateľský zážitok aký som ešte nikdy nezažila. No po prvých recenziách tieto očakávania klesli na úplne klasické minimum, kedy som prosila aby to nebola aspoň nuda. Dosť často si všímam (aj ty Perla, čo?! :D), že knihy, ktoré sú v zahraničí obľúbené, sa u nás slávy jednoducho nedočkajú. Samozrejme, nehovorím o všetkých knihách. Predsa len, veľa je obľúbených aj u nás, ale od tých, v ktorých máme najväčšie nádeje, veľakrát sklamú. Nijak inak to nebolo ani v Snílkovi.

Ešte sa mi nestalo, aby som si v knihe nenašla sympatickú postavu. Veľa týchto postáv by si zaslúžilo normálne prevýchovu, lebo tak hlúpe rozhodnutia by neurobilo ani dieťa vo veku 5.-tich rokov. Niečo čo sa podobalo na sympatie sa začalo prejavovať u Saraii, lebo tá mala *skoro stále* viac rozumu ako tí „vládci“ alebo jednoducho dospelí ľudia (v tej knihe myslím). Hlavná postava bola na začiatku fajn, ale postupom času som ju už jednoducho nechcela znášať ďalej. Čo sa týka ostatných postáv, menšie sympatie sa mi prejavili tak u Calixze. Inak to bola teda poriadna bieda!

Dej bol zo začiatku celkom dobrý, aj keď trochu pomalší. Na 485 stranovú knihu mi prišiel fakt super. No od strany 100 mi prišlo, že dej začal stagnovať a nič sa nedialo. Do konca knihy som jednoducho trpela a ešte pri žiadnej knihe som sa tak netešila na koniec ako pri tejto. Zdĺhavé opisy, ktoré sú v tejto knihe na každej strane ma totálne zabíjali. Neznášala som to, neznášam to, a po tejto knihe to budem neznášať ešte viac. Častokrát sa tam opisovali úplne zbytočnosti, ktoré sa pre ďalšiu moru kapitol boli tak na jednu vec- na nič. Hrozne ma to vytáčalo a kniha mohla byť bez tých opisov tak o polovicu kratšia. Po stranu 100 som to čítala normálne, od strany 100 som slová brala aj po štyroch a niekedy okolo strany 200 som si povedala, že to už nemá zmysel a pokojne som brala aj celé strany alebo kapitoly. A poviem vám, že mi to nechýbalo a ani chýbať nebude. Čo ma ďalej štvalo bolo neskutočné množstvo postáv, ktoré sa len zvyšovali.

Veľké plus v tejto knihe však bol nový magický svet. Bol jedinečný a určite bude ešte dlho v mojej  pamäti. Celý ten nápad so snami je nádherný. Najlepšie kapitoly boli keď Saraii chodila s nočnými morami kade-tade. Ďalšie plus je úžasná obálka. Naozaj je jedna z najkrajších čo v mojej knižnici mám.

Svet a „popularita“ knihy však nestačili na to aby som dala Snílkovi vyššie hodnotenie ako 2*/5*. Hrozne veľká nuda, hlúpe postavy, no čarokrásny svet.

Za recenzný výtlačok chcem veľmi pekne poďakovať vydavateľstvu Albatros Media. Knihu si môžete zakúpiť TU.

22 komentárov

  1. Krásné fotky! Já jsem na knihu narazila a popravdě mě moc neuchvátila. Jinak vzhledově vypadá krásně! Škoda, že tě moc neuchvátila, jelikož anotace zní zajímavě :)

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem!❤ Áno, veľká škoda :( Aspoň budem mať peknú obálku v knižnici :)

      Odstrániť
  2. Já jsem naopak z knihy nadšená a řadím ji k tomu nejlepšímu, co jsem minulý rok přečetla. ;-) Prostě každý má odlišný vkus. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja zbožňujem Laini, takže som veľmi zvedavá či mi aj táto jej kniha sadne, len čakám na slovenský preklad. Názory sú naozaj rôzne, ale ja mám pocit, že si to zamilujem, tak ako každú jej jednu knihu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ti potom prajem príjemné čítanie a dúfam, že sa ti bude páčiť. U mňa to bola prvá a asi aj posledná kniha od Laini :D

      Odstrániť
  4. O této knize slyším čím dál víc :-) Většina lidí tuto knihu odsuzuje, sama se na ni v dohledné době nechystám, ale ta obálka je boží :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knihu mám doma a jednou se k ní snad dostanu. Nějak zvlášť na to však nespěchám.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krásné fotky! :) Já se na knížku zatím nechystám kvůli rozporuplným recenzím, ale třeba se t ještě časem změní.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Ja som sa jej pre to bála tiež a nakoniec ma aj tak sklamala.

      Odstrániť
  7. Moc pěkná recenze! :) Nad knížkou přemýšlím už dlouho, ale po všech negativních recenzích ji nejspíš vynechám. Moc mě to mrzí, zvlášť když má podle tebe tak krásný svět. :( Ale nepříjemných a nesympatických postav mám po sérii ACOTAR a knize Dračí město za sebou až až. Teď bych ráda sáhla po něčem lepším. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Tá kniha je hlavne o tom čo preferuješ. Ak máš rada dlhé popisy, nudnejšie postavy, krasny svet, tak je to rpáve pre teba. Inak mi to prišlo zbytočné :D

      Odstrániť
  8. Dnes som na knihu počula praveže tak veľmi pozitívne odporúčanie, že som si povedala "asi si ju prečítam". Som prekvapená tvojim hodnotením :D aaaasi ešte chvíľu počkám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa spoliehala na zahraničné hodnotenia, kedy to tí booktuberi vychvaĺovali do nebies. Ale tak 100 ľudí-100 chutí.

      Odstrániť
  9. Já jsem na tuhle knihu četla hodně recenzí, ale je fakt, že většina byla negativní. Takže je jasné, že i když má krásnou obálku, tak se Snílek nezařadí mezi přečtené knihy. :)

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práveže v zahraničí je dosť obľúbená, len u nás to nejako pohaslo :)

      Odstrániť
  10. Zamilovala jsem se do té obálky a řekla jsem si, že ji prostě musím mít. Jenže pak se začaly objevovat kritické recenze a já jsem knihu odložila a od té doby mi leží na to-read poličce. Uvidíme, kdy se k ní dostanu a co na ni řeknu.
    Moc hezké fotky :)

    Sběratelka knih

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Ja si myslím, že o tejto knihe by si mal každý utvoriť názor sám.

      Odstrániť
  11. V zásadě se shodneme... Ten svět je nádherný a autorčin jazyk opravdu vyniká, ale veškerá akce je na konci a po většinu knihy se člověk nudí. I když obálka je tedy nádherná, ne že ne.
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť